Taidekoteja ja kotimuseoita

Vuosina 2023 ja 2024 olen kolunnut muiden ihmisten koteja, nimittäin taidekoteja ja kotimuseoita. Niitä löytyy pääkaupunkiseudultakin ihan hirmuisesti, koska monta kohdetta on vielä käymättä. Tässä kuitenkin yleiskatsaus ja suosituksia tähänastisista kokemuksista.

Aloitin kierrokseni keväällä 2023 Kirpilästä, joka taitaakin olla the taidekoti Helsingissä. Taidekoti Kirpilä oli lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa Kalle Rosenqvistin koti vuosina 1979-1988. Ja millainen koti! 350 neliötä töölöläisessä funkkistalossa, 543 upeaa taideteosta. Tänne pääsee ilmaiseksi keskiviikkoiltaisin ja sunnuntaipäivisin, ja nähtävää ja ihailtavaa riittää vaikka pariksi tunniksi. Tai miksei useammaksi kerraksikin; taidekodissa järjestetään konsertteja, opastuksia ja teemanäyttelyitä.

 

Kirpilän naapurissa, Eliten yläkerrassa, on Reitzin säätiön museo, joka toimii samalla mallilla kuin Kirpilä: auki suurin piirtein samoihin aikoihin, ei pääsymaksua. Valitettavasti tällä hetkellä museo on kiinni vesivahingon vuoksi, mutta tännekin kannattaa matkata heti, kun se taas aukeaa. Lauri Reitz oli rakennusmestari, joka keräili taidetta 1920-luvulta alkaen. Asunto on yhtä hulppea kuin taidekokoelmakin.  

Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo on kovin erilainen verrattuna edellisiin huimaaviin töölöläislukaaleihin. Iso ja hieno sekin on, ja sijaitsee Katajanokalla, eli puitteet ovat kunnossa, mutta PSS:n museo on ollut pitkään siinä kunnossa, johon se on Sohlbergeiltä jäänyt. Mielestäni tämä vain lisäsi kotimuseon viehätystä, mutta museossa on tehty remonttia vuoden 2024 ajan, joten jännittävää nähdä, miltä se näyttää, kun ovet uudelleen avataan. Se on myös auki vain muutamana päivänä kuussa, ja sisään on päässyt muutaman euron pääsymaksulla. Intiimit opastukset asiantuntevan oppaan johdolla ovatkin tämän museon parasta antia! 

Töölöstä löytyy vielä kolmaskin kotimuseo, nimittäin Tyyne-Kerttu Virkin kotimuseo Merikannontieltä. Se on auki vain parina päivänä kuukaudessa, mutta ehdottomasti vierailun arvoinen, joten käynti kannattaa sovittaa omaan kalenteriin. Virkki oli käsityöneuvos, joka eli itsellisen naisen elämää ja sisusti itselleen siihen sopivan kodin. Tämänkin museon opastus on huippuluokkaa!    

            


Amos Andersons Hem Yrjönkadulla on astetta kaupallisempi taidekoti/kotimuseo, mutta ihan mahtava esimerkki tämäkin siitä, mitä varakas liikemies voi omaisuudellaan tehdä, jos haluaa, että myös jälkipolvet saavat siitä nauttia. Myös Amos Andersonin kesämökki Söderlångvikissä Kemiönsaaressa on visiitin arvoinen.

              

Koska nyt liikahdettiin jo pois Helsingistä, mennään vielä vähän kauemmas, nimittäin Jämsänkoskelle. Siellä on taidetalo Pässinmäki, joka on rakennettu yksityiskodiksi, mutta toiminut sittemmin Yhtyneiden paperitehtaiden edustustalona. 2018 talon osti Kauko Sorjosen säätiö, joka on tuonut taloon upean taidekokoelman. Jämsäläisessä kulttuurimaisemassa Pässinmäki on iso juttu, jonka soisin kaikkien paikallisten samoin kuin turistien löytävän.














Kommentit

Suositut tekstit