Vinkkejä juhannusmatkoihin: lapsiperhe Raumalla ja Naantalissa

Joskus vietämme juhannusta myös koko perheen kesken. Muutama vuosi sitten halusin suunnitella koko perheelle yllätysmatkan juhannukseksi. Koska kuuden hengen lentomatkat maksavat maltaita, päädyin kotimaan roadtrippiin, jonka suunnaksi otettiin Lounais-Suomi.


Lähdimme liikkeelle juhannuksen aatonaattona. Annoin lapsille, jotka olivat tuolloin 9- ja 11-vuotiaita vihjeeksi, että juhannusta vietetään Suomen aurinkoisimmassa paikassa. Yksi jälkikasvusta googlasi, että nyt mennään Vaasaan. En korjannut väärää käsitystä, vaan suuntasin autonnokan kohti Raumaa.

Saavuimme kohteeseen alkuiltapäivästä, asetuimme hotelliimme ja lähdimme etsimään tekemistä. Nyt tulee vakava varoitus: Raumalle ei kannata mennä juhannuksena. Kaikki paikat, siis ihan kaikki, ovat kiinni jo aatonaattona - tai ainakin olivat viisi vuotta sitten. Yhteen museoon ehdimme ennen sulkemisaikaa ja sitten lähdimme etsimään ravintolaa. Netistä olin yrittänyt varata pöytää johonkin Rauman suosituimmista ravintoloista, mutta suurin osa oli suljettu ja ne, jotka olivat auki, olivat yllättäen aivan täynnä. Jossain notsogourmettexmexmättöpaikassa saimme sitten kupumme täytettyä.

Ruokailun jälkeen kiertelimme vanhaakaupunkia, leikimme leikkipuistoissa ja ihastelimme ympäristöä, mutta ei ihminen määräänsä enempää jaksa promeneerata - varsinkaan perinteisessä juhannussäässä. Palasimme siis hotellille, eli Hotel Vanha Raumaan, joka on hyvällä paikalla, siisti ja kohtuuhintainen ja jonka tv-vastaanottimesta katsoimme jalkapallon MM-kisoja. Lapsille selittelin, että huomenna mennään sitten sinne aurinkoiseen kaupunkiin.


Seuraavana aamuna jatkoimme matkaamme varsinaiseen juhannuskohteeseemme eli Naantaliin. Olin internetistä etsinyt meille majoitukseksi B&B:tä. Päädyimme asuntohotelli Haveriin, jossa ei saanut sitä aamiaista, mutta muuten paikka oli oikein mukava. Meidän perhe mahtui yläkerran isoon huoneistoon, jossa lapsilla oli tilaa pelata ja leikkiä. Huvilan piha oli vehreä ja lapset pääsivät pihalta juoksemaan Kuparivuorelle, kun leikit vaativat enemmän tilaa. Naantalissa on kyllä tarjolla monenlaista majoitusta kaikkiin makuihin, kunhan vain hieman ennakoi ja varaa kesälomansa jo keväällä.

Naantalissakin oli vähän samaa vikaa kuin Raumassa, eli kaikki ruokakaupat menivät juhannusaattona kiinni hurjan aikaisin. Pienestä marketista sain meille kuitenkin aamiaistarpeet, sipsit ja karkit. Kaupungilla kuljeskelun jälkeen katsoimme jalkapalloa. Osa perheenjäsenistä pitää tiukasti kiinni rutiineista matkoillakin.

Kävimme katsomassa Kuparivuoren kokkoa ihan lähietäisyydeltä, mutta meidän huoneiston ikkunasta näki myös Kultarannan kokon, eli jos olisi laiskottanut, olisi voinut vain siemailla sohvalla viiniä ja katsella kaukaisuudessa loimottavaa tulta.



Juhannuspäivänä suuntasimme Muumimaailmaan. Juhannus on siihen hommaan erittäin hyvä päivä: ei jonoja eikä väentungosta. Viisi vuotta sitten mietimme, onko Muumimaailma vähän liian lapsellinen paikka kouluikäisille. Näin retrospektiivisesti voin sanoa, että ei ole. Varhaisnuoret olivat alkunurinan jälkeen lapsellisen innostuneita muumeista. Varsinkin kun tämä oli puolelle porukasta ihan eka kerta - myös siis minulle.






Kommentit

Suositut tekstit