Kesälomavinkkejä Tanskaan

Joko olette alkaneet suunnitella ensi kesän lomamatkoja? Mulla vähän jo sormet syyhyää, mutta mitään päätöksiä en ole vielä tehnyt, paitsi sen, että kesällä 2025 matkustan joko junalla tai sähköautolla. Jos nyt pitäisi veikata, sanoisin, että junalla lähdetään Eurooppaan, mutta nähtäväksi jää, riittävätkö rahkeet Tanskaan, Pariisiin vai Italiaan saakka. 

 

Tanska ainakin on junalla aivan saavutettavissa, ja junamatkailu Ruotsissa ja Tanskassa sujuu helposti. Ei sillä, että itse olisin koskaan ottanut junaa Tukholmasta Tanskaan asti, mutta sama juna se on, jolla matka jatkuu Kööpenhaminasta eteenpäin. (Tai siis ei välttämättä ole, koska näissä on lähes aina vaihto Malmössä, mutta lipun voi silti ostaa Tukholmasta vaikka Odenseen asti.) Jos päätät testata junamatkaa Tanskaan, mulla olisi muutama vinkki, missä pysähtyä. 

Tärkein vinkki: Jos matkustat junalla Roskilden aikana, varaa paikkalippu. Muuten seisot tai taistelet paikasta olutta särpivien nuorisolaisten kanssa.

Yleinen vinkki: Tanskassa on parempi oppia sietämään sitä, että kaikki on vähän rillumarei. Säännöt (ja korrekti käytös) ovat vain ruotsalaisille. Olutta voi ihan hyvin juoda junassa ja samalla voi pitää vähän ääntä.

Ja sitten niitä vinkkejä pysähtymispaikkoihin. Köpis on tietenkin aina pysähtymisen arvoinen ja siellä riittää paljon nähtävää. Kesällä 2022 lensin Kööpenhaminaan ja vaihdoin siellä junaan. Mukana oli valtava laukku, mutta Christianshavn kiinnosti, joten jäin metrossa pois jo ennen keskustaa. Se kannatti! Pääsin kivaan kahvilaan aamupalalle, katselin terassilta katu- ja kanavanäkymiä - ja kävelin laukkua perässä vetäen keskustaan ilman sen suurempaa vaivaa. 

Ajelin junalla Nyborgiin, joka on Fynin saarella Ison-Beltin rannalla. Itse asetuin Sinatur-konferenssihotelliin, koska olin koulutusmatkalla, mutta hotellissa ei itsessään ollut mitään vikaa, ja se sopii hyvin myös lomamatkailijan tarpeisiin (erinomainen sijainti, ihana maisema, hyvä uimaranta, loistoruokaa jne.).


Nyborg on viihtyisä pikkukaupunki, jonka keskustasta löytyy pieni linnoitus ja sopivasti kauppoja ja ravintoloita. Kulttuuri painottuu rantaelämään, ja salmen rannalla on useampikin hotelli ja yksi iso uimalaitos. Ylipäätään Fyn on mukava saari, jolla on paljon nähtävää. Odense on isompi kaupunki, jonka päävetonaula on H.C. Andersen. Itse pidin erityisen paljon Egeskovin linnasta, joka on sievä pieni 1500-luvun linna vallihautoineen kaikkineen hieman Odensesta etelään. Egeskovissa on hulppea puutarha, ja perhematkailijoita varten myös puiden latvoissa kulkevia riippusiltoja. Vau ja hui!

        

Jos on omalla autolla liikkeellä, voi tietenkin ajella sinne ja tänne; Köpiksestä voi suunnata vaikka Lollandiin. Jos kaipaa matkoilta rauhaa ja pieniä, autenttisia kyliä, tämä on hyvä valinta. Lollandissa on se hyvä puoli, että sieltä pääsee autolautalla Saksaan. Se säästää aikaa ja hajuaistia. En haluaisi olla kermaperse, mutta jos ajaa autolla Tanskan mantereen kautta Saksaan, kannattaa varautua sianpaskan hajuun. Sillä reitillä tulee hyvin selväksi, että Tanska on suuri sianlihan tuottaja: teuraalle meneviä eläimiä ajaa moottoritiellä vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä.

Joskus aiemminkin olen kannustanut lomailuun Vejlessä. Sinnekin pääsee junalla! Kaupunki on söpö, ja Hotel Vejlefjord (ei pääse junalla) upea vanha keuhkoparantola, jossa tuntee vielä 2020-luvullakin virkistyvänsä ja tervehtyvänsä.

Tanskan pohjoisosat on multa vielä kokematta, mutta Tanskan läntisimmässä pisteessä olen käynyt! Sieltä löytyy kiva vanha majakka Blåvandshuk ja lääneittäin hiekkadyynejä. Tänne kannattaa myös suunnata, jos on sopivalla kulkuneuvolla (=oma auto tahi pyörä) liikkeellä.

Ja jos junamatkailu maistuu, kiskot vievät Tanskasta etelään. Ehkä osaan kertoa siitä enemmän jo vuoden päästä!



Kommentit

Suositut tekstit