Berliini on jokaiselle jotakin

Mistähän johtuu, että Berliiniin on niin halpa lentää? Yhtiö kuin yhtiö lennättää sinne ja takaisin edullisesti, satasella tai enintään parilla, usein reilusti allekin. Lentomatkakin on mukava, vain pari tuntia, joten se on tosi helppo matkakohde. Sieltä myös löytyy tekemistä ihan kaikkiin toiveisiin.


Mies on käyttänyt viimeisen vuoden aikana lapsia Berliinissä ihan vain shoppailemassa jopa aivan päiväseltään. Alexanderplatzilta löytyvät kompaktisti Primark ja muut ketjuliikkeet, erikoismaininnan saakoon TK Maxx, joka myy merkkituotteiden yksittäiskappaleita edullisesti. Kurfürstendammia voi painaa edestakaisin ja putiikkia löytyy joka hintaluokasta. Niillä seuduilla pyöriessä kannattaa ehdottomasti käydä KaDeWessa, joka on ehkä ylellisin tavaratalo, jossa olen koskaan käynyt. Ai niin, varoituksen sana: Berliinissä ei voi shoppailla lentoasemalla. Tegelillä on ihan ok pääaula liikkeineen, mutta lähtöselvityksestä ja turvatarkastuksesta mennään suoraan lähtöportille, jonka yhteydessä on pikkiriikkinen tax free -kioski.

Hirveästi intoa ja energiaa tuollainen shoppailu tietysti vaatii. Joskus on kiva vain laiskotella, ja niin minäkin tein viimeisellä Berliinin-matkallani, jonka tein työkavereiden kanssa. Jostain syystä Berliini on tarjonnut minulle aina aivan ensiluokkaiset säät, ja nytkin touko-kesäkuun vaihteessa lämpötila viuhui koko viikonlopun hellelukemissa. Onneksi kaupungissa on runsaasti terasseja, joista suurin osa on kohtuuhintaisia. Laiskottelumatkalla kannattaa käydä myös jokiristeilyllä, jolla näkee keskustan Spreeltä käsin.

           
Maisemia jokiristeilyltä. Kannattaa valita senkielinen, että ymmärtää jotain siitä, mitä sanotaan. Siis ei esimerksi saksankielistä, jos ei osaa saksaa.

Matkustamiseen kuuluu myös hyvin syöminen ja ruuasta ajan kanssa nauttiminen. Suosittelen lämpimästi italialaista ravintolaa Lavanderia Vecchiaa. Ravintolan nettisivut vaativat ainakin vähäistä saksan kielen taitoa - tosin omani on todella vähäinen ja silti ymmärsin melkein riittävästi - joten tässä lyhyt tiivistys: viikonloppuiltaisin ravintolassa järjestetään perinteinen italialainen illallinen, jolla tarjoillaan useita ruokalajeja ja puoli pulloa viiniä/ruokailija. Ruoka oli erinomaista, ruuan ja juoman yhteishinta oli vain 65 euroa ja pöydässä sai istua neljä tuntia (joten kokemus sopii vain seurueelle, jolla on jotain juteltavaa). Viini oli huonoa, mutta maksamalla lisää olisi saanut vähän parempaa. Jos neljä tuntia kuulostaa liian pitkältä ajalta, paikan voi käydä tsekkaamassa myös lounasaikaan. 

 
Ravintola on sisustettu vanhaksi pesulaksi. Me saimme yhdeksän erilaista ruokalajia, jotka kaikki olivat mainioita - ja reilunkokoisiakin.

           

Tällainen mässäily houkuttelee sulattelemaan ruokia kävelyllä, ja sitä seurueemme teki runsaasti. Yhtenä aamupäivänä kävelimme Berliinin eläintarhassa, joka elvistelee suurimmalla lajimäärällä maailmassa. Minusta kiinnostavaa oli se, kuinka eläintarha on aivan keskellä kaupunkia, pilvenpiirtäjien vieressä, samoin eläintarhan historia ja vanhat rakennukset ruokkivat mielikuvitusta.

          


Kävelijälle sopiva hotellivalinta oli Hotel Berlin, Berlin. Korttelin kokoinen hotellikompleksi on valtava, mutta oikein siisti perushotelli, jonka huoneet ovat perustasoa kivemmat. Positiivista on myös hotellin sijainti. Kudamm on aivan vieressä, samoin Zoo. Tiergartenin läpi kävelee melko nopeasti Brandenburger Torillekin.

                     

            
Tädit Tiergartenissa.

Historioitsijat läkähtyvät Berliinissä. Eri vuosikymmenten kerrostumat näkyvät kaupungilla kaikkialla, arkkitehtuurissa ja muistomerkeissä. Toisen maailmansodan kaikuja voi kuunnella holokaustin muistomerkillä ja ehdottomasti kannattaa käydä sen alla sijaitsevassa museossa, joka on ilmainen. Aiemmalla reissullani piipahdin Otto Weidt Workshop for the Blind -museossa, joka näyttää, kuinka yhden työpajan avulla pelastettiin kymmeniä juutalaisia. Erilaisia toiseen maailmansotaan liittyviä museoita on tarjolla enemmän kuin niitä jaksaisi kiertää - niin kuin museoita Berliinissä muutenkin. Mutta aina kannattaakin jättää jotain myös seuraavaa matkaa varten! Kylmään sotaan liittyviä tutustumiskohteita Berliinissä riittää myös kyllästymiseen asti. Vähän toivoin, että 1920-luku (Babylon Berlinin tyyliin) olisi näkynyt enemmän myös turistikohdetarjonnassa, mutta niitä kohteita olisi varmaan pitänyt aktiivisemmin etsiä.

         

Historiaa (ja nykypäivää) voi käydä aistimassa myös Mauerparkissa, missä järjestetään sunnuntaisin valtava (kirppu)toritapahtuma. Tämä on se paikka, mistä kaikki hipsterit käyvät ostamassa autenttiset 80-luvun tuulitakkinsa. Ammattimaisten tuulitakkimyyjien lisäksi paikalla on käsityöläisiä, perinteisiä kirppispöytiä, kiinalaista rihkamaa ja ruokakojuja. Wunderbar!



Moni mummo voisi lyödä rahoiksi.

Käsintehtyä ja uskomattoman hyvää jätskiä matkalla metrolta Mauerparkiin.

Hipsteröinnistä ja urbaanista pöhinöinnistä jäi puuttumaan vain uiminen Spreessä eli Badeschiffissä. Olivat jonkin tapahtuman takia sulkeneet sen reissuviikonloppuna. Mutta ehkäpä ensi kerrallakin Berliinissä on kesäisen lämmin sää!

Turre Berliinissä.
Oma puhelimeni teki itsemurhan kotimatkalla, enkä pystynyt pelastamaan siitä edes kaikkia kuvia, joten osa kuvista on matkaseuralaisten ottamia.

Kommentit

Suositut tekstit