Kootut vinkit Ahvenanmaalle

Kesälomakausi on kuumimmillaan, ja jopa koululaisten mielessä kolkuttelee jo syyslukukauden aloitus. Saattaa tuntua siltä, että paras aika matkustaa Ahvenanmaalle meni jo. Väärin! Vaikka Ahvenanmaalla tapahtuukin eniten kesällä, on siellä paljon tekemistä ympäri vuoden. Sinne pääsee myös nopeasti, helposti ja halvalla.


Minä elin 35 vuotta siinä harhaluulossa, että Ahvenanmaalle voi mennä vain kesäisin, ja siellä pitää joko pyöräillä tai vuokrata mökki. Niiden vuosien aikana ehdin viettää siellä yhden mökkiloman. Sittemmin olen havainnut, että Ahvenanmaalla voi hyvin myös piipahtaa. Siellä välimatkat ovat niin lyhyitä, että jos matkassa mukana on auto, ehtii hyvinkin lyhyen loman aikana koluta saarten kaukaisimpiakin kolkkia. Ruotsin-laivat piipahtavat Maarianhaminassa ja varsinkin matka Turusta on sekä nopea että edullinen.

Helsingistä lähtevillä laivoilla pääsee nauttimaan myös merielämästä, mutta ainahan tax freessä on mukava pyöriä. Minä kävin tänä kesänä myös buffetissa noin 10 vuoden tauon jälkeen, ja täytyy tunnustaa, että sekä ruoka että tunnelma yllättivät positiivisesti. Sellainen haittapuoli Helsingissä saapuvassa laivassa on, että Maarianhaminaan tullaan 4.25 aamulla. Kesällä voi kuitenkin yrittää nukkua autossa (ja päätyä katsomaan Netflixiä) pari tuntia ja mennä sitten hotelliaamiaiselle. Annan ääneni Ålandhotelsin aamiaistarjoiluille - ja näitä hotelleja on kolme kappaletta ihan ydinkeskustassa.

Kätevä kolmen hengen matkailuauto puskaparkissa Shellin pihalla. 

Myöskään Helsinkiin palatessa aikataulut eivät ole matkustajan puolella: iltalaiva lähtee yhdeltätoista. Kesäisin tekemistä toki keksii siihen asti, mutta talviaikaan on hankalampaa. Hotelli Pommernin viihtyisä aulabaari on auki myös lämpöä vailla oleville ohikulkijoille. Pro-vinkkinä voin mainita, että Maarianhaminan Shellin autopesussa on happy hour 21 jälkeen. Kyllä siinäkin aikaa kuluu!

Näin viihtyisä aulabaari, kirja kirjoittajan omaa rekvisiittaa.

Maarianhamina on mukavan kompakti kaupunki. Kaikki on lähellä, ja nähtävää on paljon. On viihtyisiä ravintoloita ja trendikahviloita, ja museoitakin parin päivän tarpeiksi. Paras niistä on merenkulkumuseo, joka löytyy sataman läheltä. Siellä voi tutustua laivojen ja merenkulun historiaan, ja näytillä on vaikka mitä kiinnostavaa, kuten ihan aito merirosvolippu. Kulttuurihistoriallinen museo ja taidemuseo löytyvät keskustan ja sataman puolivälistä, ja niissäkin on paljon nähtävää. Kesällä voi tutkia museolaiva Pommernia tai kävellä Sjökvarteretiin, joka on perinteinen kalastajakylämäinen ympäristö.

Merenkulkumuseon monenkokoisia laivoja.

Itse olen matkustanut Maarianhaminaan muutamaan otteeseen myös purjeveneellä, ja vierasvenesataman ympäristö on sekin visiitin arvoinen kohde. Äventyrsgolf eli minigolfrata on harvinaisen hieno lajissaan.

Ahvenanmaa on toki paljon muutakin kuin Maarianhamina. Autolla voi ajella vaikka Kastelholman linnaan, jossa riittää kaikenikäisille nähtävää ja koettavaa. Aivan linnan vieressä on uskomattoman hyvä ruokaravintola Smakby, joka kannattaa ehdottomasti lisätä matkakohteiden listaan. Illalliselle ja isomman seurueen kannattaa varata pöytä etukäteen.

Smakbyn isänpäivämenun antimia.

Tänä kesänä reissasin itse Eckerön suuntaan. Se on karavaanareiden, telttailijoiden ja vuokramökki-ihmisten unelmakohde - leirintäalueita löytyy joka mutkan takaa. Hotelli-ihmisenä arvioisin Käringsund Resort & Conferencen olevan niistä fiinein: on kiva ravintola, monipuolinen välinevuokraamo ja viihtyisä uimaranta. Kivenheiton päässä on pittoreski vierasvenesatama, monen mielestä kiinnostava metsästys- ja kalastusmuseo sekä Käringsund Vilt Safari, jolla pääsee katselemaan kärryn kyydistä saksanhirviä ja silittämään laamoja.



On eläviä ja kuolleita eläimiä ihmeteltäväksi. 


Minigolfaava täti Käringsund Resortissa ja Käringsundin sievä vierasvenesatama.

Käringsundista löytyy myös Eckerö Post och Tullhus, vanha postitalo, jossa on pieni postimuseo ja isompi taidenäyttelytila. Lapsiperheille löytyy parikin puuhapuistoa. Hotelli-ihmiset voivat yöpyä pienissä pensionaateissa ja syödä kahviloissa ja ravintoloissa, joista parhaasta päästä on Betty's.

Postitalon taidenäyttelyiden antia kesällä 2019.

Betty's-ravintolan tunnelmaa.

Jos ajattelet, että Ahvenanmaa on jo nähty, vaihda tulokulmaa. Siis ihan konkreettisesti. Suunnaksi voi ottaa Kustavin ja siellä Vuosnaisen (tai Osnäsin). Matkalla pääsee ajamaan lossillakin, ja Vuosnaisista pääsee lautalla Åvaan. Ajamalla 20 km Brändön läpi pääsee Torsholmaan, josta voi ottaa lautan Kumlingeen. Sieltä taas pääsee lautalla Enklingeen ja sieltä Vårdöhön, joka on yksi Ahvenanmaan pääsaarista ja josta on maantie Maarianhaminaan.

Punainen reitti. Lähde: alandstrafiken.ax

Tällä reitillä pääsee kokenutkin autolauttailija testaamaan taitojaan, kun jyrkkiä ramppeja pitkin peruutetaan kapeisiin lauttoihin. Saarten vaihdot kannattaa suunnitella ja varata autolle paikka etukäteen, koska kesäisin lautat ovat erittäin täynnä. Maisemat ovat huimaavat. Tätä reittiä voisi ajaa maisemien puolesta polkupyörälläkin, mutta kyllä auton ratistakin ja varsinkin pelkääjän paikalta näkee paljon. Saarilta löytyy kirkkoja, luontopolkuja, pienimuotoista kulttuurielämää ja joitakin ravintoloita. Yöpymiseen ja syömiseen ehdotan Kumlingen Hotel Svalaa, jonka sisustus on tyylikkään retrohenkinen ja safka trendikkäästi kasvispainotteista lähiruokaa.



Hotel Svalan tunnelmaa.



Kommentit

Suositut tekstit