Purjehduksen alkeet

Enpä olisi kymmenen vuotta sitten arvannut, että rupean säännöllisesti purjehtimaan. En tykkää eräjormaelämästä ja kaipaan vessaa parin tunnein välein. Mutta niinpä sitä vaan ihastuu uusiin juttuihin, kuten kaukana siintävään horisonttiin, päivittäin vaihtuviin saariin tai veneessä nukkumiseen.


Oman veneen pitäminen ei ole taloudellisesti erityisen järkevää - me olemme päätyneet pitämään ennemmin neljä teiniämme - joten vuokraamme veneen 1-2 viikoksi kesässä. Kalliiksi sekin tulee, mutta halvemmaksi kuitenkin kuin oman veneen kanssa eläminen. Me käytämme Finlandia Sailingia, jonka tukikohta on Kasnäsissa. Vuokravenevalikoima on hyvä ja palvelu aivan erinomaista.

Mieheni, meidän venekunnan Kapteeni, on purjehtinut koko elämänsä, ja minä ja lapset olemme oppineet samaan tahtiin purjeveneilyn alkeet. Muutama vuosi sitten halusin oppia ymmärtämään asiaa vähän paremmin, ja kävin työväenopiston saaristolaivurikurssin - ruotsiksi, jotta ymmärtäisin edes jotain siitä, mitä Kapteeni minulle kärsimättömänä karjuu. Vähän haaveilen sellaisesta kipparikurssista, jolla joku tosi lupsakka pedagogi opettaisi minulle veneen käsittelyä. Jos veneilytaitoa tai taitavaa veneilykumppania ei vielä ole, voi Finlandia Sailingilta vuokrata veneen myös kipparilla.

Purjehtiminen on ihanaa, jos sää on aurinkoinen ja lämmin, mutta vaikka sää olisi sateinen ja tuulinen, on se silti aika jännää. Tai juuri silloin se on nimenomaan jännää. Itsensä tuntee aika mahtavaksi, kun ohjaa venettä korkeassa aallokossa ja huomaa, kuinka ruoria hieman kääntämällä saa purjeet tuulta pullolleen.

Vaikka ajatus purjeveneessä elämisestä tai sillä liikkumisesta arveluttaa, kannattaa saaristolle kuitenkin antaa mahdollisuus. Yhteysalukset vievät moneen saareen, ja sellaisellakin voi käydä katsomassa saaristolaiselämää. Aspössä, Utössä, Jurmossa ja Örössä on hyvät majoitusmahdollisuudet, sopivasti palveluita ja aitoa saaristolaistunnelmaa. Nauvoon ja Högsåraan pääsee autollakin, mutta ihan samaa fiilistä niistä ei löydy. Merta pääsee kuitenkin haistelemaan, ja Nauvosta tehdään erilaisia päiväretkiä lähiseudun saarille.

Viimeisen kolmen purjehduksen aikana olen kirjoittanut lokikirjaa blogimuodossa. Osoitteessa meriliina.blogspot.com voi tarkemmin tutustua purjehdusloman eri puoliin.

Upeita maisemia, tässä Bodö.

Ja monenlaisia hienoja saunoja, tämä Utö Havshotelin laiturissa.






Kommentit

Suositut tekstit