Talvinen Praha

Praha on varmasti kiva kaupunki kesällä. Itsehän päätin lennähtää sinne viime tammikuussa. Reissuviikonlopuksi osui vielä oikein synkeä sää. Mutta en valita, en suinkaan! Prahassa on kuitenkin talvisin lämpimämpää kuin Stadissa, ja sesongin ulkopuolella ei tarvitse kärvistellä pitkissä jonoissa jokaisessa turistikohteessa.


Tammikuisessa Prahassa on myös sellainen plussapuoli, että voi yöpyä kohtuulliseen hintaan ihan Vanhankaupungin aukion kulmalla, Astronomista kelloa vastapäätä. Talvella sen edessä ei vello satapäinen ihmismassa, vaan vain muutama ihminen. Kello toimii kuitenkin ihan samalla tavalla kuin kesällä.

Mielestäni Prahassa on kaupunkina rosoinen ja vähän hämyisä tunnelma, joka on parhaimmillaan hämäränä vuodenaikana. Tunnelmaa voi tehostaa lukemalla Kafkaa tai - kuten minä tein - Gustav Meyrinkin Golemia. Kirja herää eri tavalla henkiin, kun näkee sen tapahtumapaikat livenä - ja päinvastoin, paikat saavat ihan eri merkityksen, kun ne yhdistyvät myös kirjan tapahtumiin.

 Kafka-museon pihalla on hieno suihkulähde.

Sellaisen vinkin antaisin, että jos haluaa nähdä Juutalaiskorttelista enemmän kuin julkisivuja, ei kannata valita matkapäiväksi lauantaita. Terveisin nimimerkki Urpo.

Prahassa on tietenkin käytävä Prahan linnassa ja sen ympäristössä. Linna itsessään on massiivinen, ja historiafriikit löytävät sieltä tunneiksi nähtävää. Omasta vajavaisesta mielestäni varsinkin Pyhän Vituksen katedraali on must, koska kukapa ei haluaisi paikkamerkitä somessa itseään mestaan, jolla on noin hurmaava nimi! Linnan takana on oikeasti viehättävä Kultakuja, jolla on entisöityjä asuntoja ja puoteja. Kafkakin on asunut täällä hetken verran.


Prahan linnaan kannattaa kävellä Kaarlensiltaa pitkin, mutta ulos tulla Kultakujan vierestä. Siitä on mukava alamäki takaisin ihmisten ilmoille. Älä kuitenkaan kiirehdi heti alas, vaan poikkea Villa Richterissä, ravintolassa, joka on viinitarhan ympäröimä. Köynnökset tuottavat oikein juotavaa viiniä, jota voi nauttia kalliimmanpuoleisen ruoan palanpainikkeena. Voit myös tehdä kuten allekirjoittanut ja tilata lasillisen ja juustotarjottimen välipalaksi.


Ravintolaksi kannattaa valita joko ravintola, joka tarjoilee perinteistä tsekkiläistä ruokaa ilman turistilisää, tai oikeasti korkeatasoinen gourmetravintola, joita niitäkin Prahassa on valittavaksi asti. Hintataso on Prahassakin noussut, mutta halvemmalla löytyy parempaa kuin vaikkapa Helsingistä.

Tällä periaatteella voi Prahaan lähteä loskasäässäkin.

Kommentit

Suositut tekstit