Uudeksi vuodeksi Ranskaan, osa 5

Otan tämän Pariisin ja taiteilijaelämän romantisoinnin vähän liian tosissani; nyt olen kehittänyt itselleni keuhkotaudin. Tänään vihdoin taivuin apteekkiin ostamaan kuumemittarin ja flunssalääkkeitä. Lämpöä on, mutta sen verran vähän, ettei se minua ihan lamauta. Pakko on kuitenkin ottaa aika rauhallisesti; elokuvien ja konserttien sijaan olen viettänyt koti-iltoja.

Näkymä Musée d'Orsayn viidennestä kerroksesta

Taideviikonlopustani en kuitenkaan suostunut luopumaan! Eilen kävin Louvressa ja tänään Musée d'Orsayssa. Eilen tein lisäksi kävelyn Centre Pompidoulle, Ile Saint-Louisille ja Memorial de Martyrs de Deportationille. Kaikki ovat ihan miellyttävän kävelymatkan päässä, mutta juuri nyt minusta ei ole miellyttävää kävellä askeltakaan. Tänään olin ajatellut mennä iltapäivällä elokuviin, mutta kun lounaan jälkeen ei missään lähiteatterissa ollut alkamassa mitään kiinnostavaa näytöstä, tulinkin kotiin ja vaihdoin verkkareihin.

Se hyvä puoli kävelyssä on, että näkee tällaisia juttuja.

Vinkkejä museovierailuihin Pariisissa

  • Louvressa ei tarvitse viettää tuntikausia. Itse kävin siellä eilen ensimmäistä kertaa. Otin infotiskiltä kartan ja suunnittelin reissuani vähän ennen kuin lähdin liikkeelle. Tunnissa näin Mona Lisan ja ihan hitosti muutakin merkittävää.
..kuten taideteoksen Dis da original dabber Jacob.
  • Louvreen kannattaa mennä, jos vanhat klassikot ja palatsin arkkitehtuuri kiinnostavat. Jälkimmäisessä riittää ihmeteltävää.
  • Impressionismin ystävän kannattaa valita Musée d'Orsay. Siellä on ihan mielettömät kokoelmat Monet'ta ja Renoiria. 
  • Musée d'Orsay on vanha rautatieasema ja paikkana aika ainutlaatuinen.
  • Tammikuun 19. päivään asti Musée d'Orsayssa on Degas à l'Opéra -näyttely, joka on aivan huippu!
                            
  • Louvressa on 24.2. asti Leonardo da Vincin näyttely, jonne liput pitää varata hyvissä ajoin. Niitä ei esim. saa edellisenä iltana, terveisin kokemusasiantuntija.
  • Jos haluaa nähdä Monet'lta lähinnä lumpeita, kannattaa valita Musée d'Orangerie. 
  • Nämä kaikki kolme museota ovat ihan vierekkäin, joten hyvällä suunnittelulla selviää kaikista yhdessäkin päivässä.
  • Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina suurin osa Pariisin museoista on ilmaisia (ei tosin Louvre).

Matka alkaa olla lopuillaan, joten jonkinlaista tilinpäätöstä tästä reilusta viikosta voi jo tehdä. Onneksi tein päätöksen lähteä! Koskaan ei tule täydellistä aikaa, ja tämä hetki oli ihan hyvä. Jos siihen vain tarjoutuu uusi mahdollisuus, taidan kuitenkin seuraavalla kerralla valita useamman viikon kielikurssin. Viikossakin edistyy, mutta tuntuu, että oppiminen jää kesken. Määrätietoisesti olen puhunut ranskaa erilaisissa tilanteissa, vaikka asiakaspalvelija on yrittänyt vaihtaa englantiin. Esimerkiksi kun Louvren laukkulokero ei suostunut aukeamaan, esitin ongelmani vahtimestarille ranskaksi. Apteekissa kyselin paikallisen finrexinin makuja ja kahvilassa valitsin erilaisten kaakaolaatujen välillä. Jos jollakulla on vinkkejä, missä Espoossa tai Helsingissä pääsisi puhumaan arkipäivän ranskaa vähän heikommallakin suullisella kielitaidolla, ne saa jakaa kanssani!

Valitsin noisetten. Hotc&Loca. Pysähdy, jos osuu kohdalle!

Mitenhän viettäisin huomenna matkan viimeisen päivän? Ainakin pitää käydä tuossa ihan vieressä olevalla roomalaisella areenalla, Arènes de Lutècella. Siellä se on karttojen mukaan keskellä kerrostaloja, yhden korttelin sisällä. On tämä uskomaton kaupunki!




Kommentit

Suositut tekstit