Juhannus Visbyssä

Etsin viime kesänä juhannusmatkakohdetta ja sattumalta testasin Finskin hintoja Visbyyn. Lennot olivatkin yllättävän halvat, ja länsinaapuri ei ole huono juhannusmatkakohde. Päätimme lähteä reissuun, minä, mummo ja kaksi teiniä.


Visby on sopivankokoinen kaupunki lyhyelle viikonloppulomalle. Siinä ajassa ehtii näkemään kaiken olennaisen. Itse ryhdyin matkan kolmantena päivänä harkitsemaan auton vuokraamista ja kaupungista poistumista, mutta kyllä me sitten keksimme tekemistä sillekin päivälle. Taksilla ajelu ei ollut erityisen kallista; itse ajelimme lentokentältä ja kentälle takaisin pirssillä, samoin Kneippbyhyn ajoimme rouheasti taksilla. Vuokra-auton olisi kuitenkin saanut melkein samalla hinnalla, ja sillä olisi ajellut pidemmille tutkimusretkille. Muualla Gotlannissa olisi ollut tietenkin vielä enemmän nähtävää.


Me saavuimme Visbyyn juhannusaattoaamuna. Lento oli miellyttävän lyhyt ja saapui kaupunkiin jo aamupäivällä, joten käytännössä meillä oli koko päivä aikaa tutustua Visbyyn. Me aloitimme  kaupunginmuseosta, missä saimme oikein hyvän kuvan sekä Visbyn historiasta että nykyhetkestä. Toinen hyvä vaihtoehto on ajella kaupungin ympäri matkailujunalla, jonka selostus antaa aika kattavan kuvan historian pääkohdista, ja samalla saa hyvän käsityksen kaupungin mittasuhteista ja siitä, mitä nähtävyyksiä kannattaa käydä katsomassa. Huom! Satamasta lähtevässä junassa selostus on englanniksi, Österportin pysäkillä pääsee ruotsinkielisen junan kyytiin. 



Mitä Visbyssä sitten kannattaa käydä katsomassa? Kaupunginmuseon ja taidemuseon lisäksi historia havisee kirkoissa ja useissa kirkon raunioissa. Kaupunginmuuria voi ihailla monessa paikassa ja joihinkin torneihin pääsee kiipeämäänkin. Botaniska trädgården on upea ja Almedalen hieno puisto, joka henkii poliittista historiaa. 



          

Visbyssä kannattaa (ja on pakko) kävellä. Vanha kaupunki on pieni, mutta kadut mutkikkaita. Kaikkialla on kuitenkin valtavan kaunista, ja niitä ruusuja on todellakin joka puolella. Teinit pysähtelivät jatkuvasti ottamaan kuvia sosiaalista mediaa varten.

                

        Specksgränden on oiva photo shoot -ympäristö.

Lapsiperheiden kannattaa ehdottomasti suunnata Kneippbyhyn, jossa Pepin alkuperäinen Huvikumpu sijaitsee. Mielestäni siitä on tehty kiinnostava museo, jota oli aikuisenkin ilo tutkia. Kneippbyssä on myös huvipuisto, joka ei meidän seurueelle (jonka nuorin jäsen oli 13-vuotias) enää riittänyt. Onneksi sää oli kaunis, koska alueella on myös vesipuisto, jonka vesiliukumäet kiinnostivat teinejäkin - ja auringonottoalueet aikuisia.



Kävimme myös lapsille suunnatussa Fenomenalen-tiedekeskuksessa, joka on aivan sataman vieressä. Emme varsinaisesti kuuluneet kohderyhmään, mutta erilaiset pelit ja leikit kiinnostivat meitäkin. Voisin kuvitella, että alakouluikäisten kanssa täällä saisi helposti kulumaan monta tuntia.

Fenomenalenin vessa

Visbyssä on paljon hyviä ravintoloita ihan kaikissa hintaluokissa; täällä kannattaa syödä ulkona! Vanhan kaupungin ulkopuolella Österportin vierestä alkaa moderni liikekeskusta, josta löytyy varsinkin pikaruokaa. Erikokoisia ruokakauppoja on vähän siellä sun täällä, mutta valikoimiltaan paras löytyy Söderportin ulkopuolelta. Kaupungin muurien sisäpuolella on paljon erikoisliikkeitä, joissa shoppailusta innostuneet voivat kuluttaa aikaansa. Itse keskityimme lähinnä tee- ja karamellikauppoihin.


Juhannus oli siinä mielessä hyvä aika matkustaa Visbyyn, että varsinainen turistisesonki ei ollut vielä alkanut. Esimerkiksi Kneippbyn liput olivat edullisemmat kuin myöhemmin kesällä. Toisaalta myöskään Kneippby-bussi satamasta puiston portille ei kulkenut vielä. Matkaa varatessa kannattaa varmistaa, ettei matkusta Almedalsveckanin aikana. Silloin hotellit ovat täynnä, kadut kuhisevat poliitikkoja ja toimittajia ja ravintoloissa on ahtaampaa. Juhannus oli siinäkin mielessä hyvää aikaa, että mantereelta oli tullut paljon taksiyrittäjiä Gotlantiin Almedalsveckanin alla. Taksin sai helposti ja hinnasta pystyi tinkimään.

Hotelliin kirjautuessamme kysyin, mitä juhannusaktiviteetteja kaupungissa on tarjolla. Saimme neuvon suunnata Paviljongsplan-puistoon. Siellä oli paikallisia muusikoita pikkuruisella lavalla esiintymässä ja valehtelematta vähintään puolet kaupungin asukkaista piknikillä. Nurmikolla nautittiin mansikkakermakakkuja ja kuohuviiniä, ja tunnelma oli ruotsalaisen hilpeä. Yötä kohden ihmisten juhlatavat muuttuivat kyllä suomalaisille tutummiksi, mutta perheet siirtyivät koteihinsa ja nuoriso kaupungin useisiin yökerhoihin.


Me siirryimme hotellille. Armottoman googlailun perusteella valitsin Villa Bergenin, josta saimme kohtuulliseen hintaan saunallisen kellarihuoneiston. Kuulostaa hämärältä, ja kieltämättä ikkunoita meillä oli kovin vähän, mutta muuten huoneisto oli todella viihtyisä, neljälle ihmiselle löytyi mukavat sängyt ja tilaa oli runsain mitoin. Sisätilojen lisäksi aikaa saattoi viettää viihtyisällä sisäpihalla.



   



Villa Bergenin valttikortti on paikallisia luomutuotteita suosiva aamiaispöytä. Aamiaishuone oli hurmaavan viihtyisä ja kieltämättä aamiainen oli herkullinen. Valitettavasti tuotteet olivat usein lopussa, ja vaikka ystävällinen henkilökunta toimittikin täydennystä nopeasti, aamiaishetket venyivät, kun odotimme kahvia tai vohvelitaikinaa. Onneksi viehättävässä miljöössä oli kiva odottaa, eikä meillä ollut aamuisin kiire minnekään, koska emme olleet suunnitelleet minkäänlaisia aikaan sidottuja aktiviteetteja.







Visbyssä kannattaa käydä, ja lentäminen oli ehdottomasti vaivattomin tapa matkustaa sinne. Risteilyjen ystävät pääsevät kyllä paikalle myös autolautoilla suoraan Suomesta, mutta hinta ei ole juurikaan tätä viikonloppulomaa halvempi eikä aikaa kaupungilla kiertelyyn ole erityisen paljon. Karavaanarit ja muut automatkailijat matkustavat edullisemmilla autolautoilla ensin Tukholmaan ja sitten Nynäshamnista Visbyyn. Näin minäkin olin aina kuvitellut Gotlantiin tutustuvani, ja ehkä sellaisen reissun vuoro on joskus tulevaisuudessa.


Kommentit

Suositut tekstit