Viinimatka Bordeaux'hon

Perinteinen ja oivallinen viinimatkan kohde on Bordeaux. Teimme sinne aikuisten viikonloppumatkan kesällä 2019. Itse Bordeaux'n kaupungissa emme käyneet tällä matkalla lainkaan, vaan vuokrasimme lentokentältä auton, jolla suuntasimme saman tien viinitiloille.


No emme aivan saman tien. Ensin kulutimme aikaa Bordeaux'n eläintarhassa, joka ei ollut eläintarhana erityisen ihmeellinen, mutta sinne oli helppo ajaa lentokentältä eikä aikaa kulunut oikeiden reittien tai parkkipaikkojen etsintään.


Ensimmäinen kohteemme oli Chateau Pape Clement. Täällä oli turistikohteen tuntua: kiersimme tilaa ison ryhmän kanssa, josta valtaosa oli amerikkalaisturisteja. Kierroksen päätteeksi meillä maistateltiin lähiseutujen halpisviinejä, ja vasta viimeiseksi talon omaa perusviiniä - joka yllättäen maistui tässä joukossa erinomaiselta! Kyllä tämä silti oli visiitin väärti: pääsimme tutustumaan viininvalmistusprosessiin monipuolisesti ja tila oli viimeisen päälle hienoksi laitettu.




Modernimpaan viiniarkkitehtuuriin tutustuimme Chateau Les Carmes Haut-Brionissa. Tilan uuden rakennuksen on suunnitellut Philippe Starck, ja se on ehdottomasti visiitin arvoinen jo sellaisenaan! Tämä viinitila on aivan Bordeaux'n kaupungin laitamilla, ja sinne pääsee raitiovaunullakin, eli tämä kannattaa kaupunkilomalaisenkin laittaa muistiin.

En tiedä, onnistuimmeko valitsemaan viikonlopun, jolloin Bordeaux'ssa oli tavallista vähemmän turisteja, koska Haut-Brionissa kierroksella oli lisäksemme vain muutama ihminen. Joka tapauksessa kokemus oli rauhallinen ja jopa eksklusiivisen ylellinen.

             


Näiden viinitilojen jälkeen suuntasimme päivän viimeisen chateauhun, eli supermakeaan majapaikkaamme Chateau de l'Isleen. Tämä b&b on aivan ihana: itse talo on hieno, huoneet ovat tilavia, viihtyisiä, siistejä ja ylellisiäkin, pihan uima-allasalue on mukava ja aamiaisen raaka-aineet tuoretta lähiruokaa. Castelnau-de-Medocin kylässä ei ole mitään ihmeellistä nähtävää, mutta kävellen pääsee ravintolaan ja autolla isoon supermarketiin.

   

 

Minä halusin viikonlopun aikana uimaan Atlanttiin. Arvoimme matkakohteeksi Cap-Ferretin, joka sijaitsee niemimaalla Arcachoninlahden toisella puolella. Sinne ajaa Bordeaux'sta aika nopeasti, mutta itse niemimaalla nopeusrajoitukset ovat alhaiset ja siellä on paljon lomakeskuksia eli siis myös asuntoautoja, polkupyöriä ym. hitaita kulkijoita. (Sieltä saa myös helposti ylinopeussakot muistoksi lomasta, terveisin kokemuksen syvä rintaääni.)

Vaikka lomamme aikana Ranskassa oli järjetön helle, onnistuimme sijoittamaan tämän retken päivälle, jolloin Cap-Ferretissä oli pilvistä. Emme siis päässeet palvomaan aurinkoa. Dyynit olivat silti hienoja, ja Atlantiin pääsin kuin pääsinkin. Cap-Ferretin kärjen ravintolatarjonta voisi olla parempikin: simpukoiden ystäville löytyy pari ravintolaa, muuten ei oikein mitään. Jälkiviisaana valitsisin varmaan jonkin toisen rantakylän päiväretken kohteeksi, mutta hiekkaa täällä kyllä on paljon ihailtavaksi.

 

Viimeisen päivän pääasiallinen viinitilakohteemme oli Chateau Lagrange. Täällä saimme kierrellä oppaan kanssa ihan kolmistaan, eli oppaalla oli aikaa vastata ihan jokaiseen kysymykseen, jonka keksimme. Kierrettävää ja nähtävää oli taas paljon, ja täällä pääsimme maistamaan huippuviinejä. Yleensä tilakierrokset ovat tosi suosittuja, ja ne kannattaa varata reilusti ennen matkaa, mutta meille sattui useamman kerran tällainen yksityiskierros.


Viimeisenä päivänä ajoimme myös Pauillaciin, pieneen rantakaupunkiin. Mies kierteli pieniä viinitiloja kaupungin laitamilla, minä aistin pikkukaupungin tunnelmaa. Täältä olisi löytynyt ruokailua varten useampikin terassi rantabulevardin varrelta.


Lähtisin Bordeaux'hon heti uudestaan; niin paljon olisi nähtävää, esimerkiksi itse Bordeaux'n kaupunki. Viikonlopussakin ehtii kuitenkin jo nähdä paljon ja saada hyvän yleiskuvan. Tiukalla etukäteissuunnittelulla saa viikonloppuun mahtumaan monta viinivierailua, ja toki paikan päällä on mahdollisuuksia myös ex tempore -visiitteihin. Budjettilomaa näillä seuduilla on vaikeampi viettää, jos haluaa kiertää viinitiloja, koska kierrokset on hyvin hinnoiteltu. Kohtuuhintaiseen lomaan on kuitenkin mahdollisuus. Me valitsimme matkapäivät edullisten lentojen mukaan - kesäisin Finnair lentää suoraan Bordeaux'hon. 

Kommentit

Suositut tekstit