Fiskars ja Tammisaari

Helsingistä länteen löytyy paljon kiinnostavia päiväretkikohteita. Hangon-lomallamme pysähdyimme meno- ja paluumatkalla parissa niistä.

 
Fiskarsiin voi mennä ihan vain kävelylle.

Menomatkalla tsekkasimme Fiskarsin, jossa en itse ole aiemmin käynyt. Jo oli aikakin! Ruukin ympäristön ottaa helposti haltuun päivän aikana, ja vierailuun voi yhdistää oman maun mukaan historiaa, shoppailua ja ruumiin ravintoa. Kahviloita ja ravintoloita löytyy ainakin kesäaikaan ihan valittavaksi asti ja jos turistihintojen jälkeenkin lompakko painaa, voi sitä keventää ostamalla erilaisten käsityöläisten tuotteita - tai sakset. Me kävimme Fiskarsin museossa, joka on kylän raitista vähän syrjemmällä, mutta ehdottomasti käymisen väärti. Erityisesti lapsille löytyy paljon kivaa tutkittavaa, mutta aikuinenkin ilahtuu selkeästä näyttelystä, jossa on paljon katseltavaa.

 
Kyllä on kelvannut ruukin mukuloiden käydä koulua tällaisessa talossa!

 
 
Peiliselfie Fiskarsin museosta. Lapset olisivat tässä päässeet testailemaan vanhan ajan asuja - aina hauska ohjelmanumero!

Cafe Hammarbacken on vähän syrjässä Fiskarsin kylänraitista, mutta aivan museon vieressä. Vanhan ajan tunnelma ja kesällä mahdollisuus istua myös puutarhassa houkuttelevat tänne.

Paluumatkalla poikkesimme Tammisaareen. Se on meille hyvinkin tuttu kesäkaupunki, mutta Raaseporin museossa en ole koskaan aiemmin käynyt, joten halusin tällä kertaa sinne. Se oli ehdottomasti visiitin arvoinen kohde: perusnäyttely on tietoa tupaten täynnä, kouluista ja koulunkäynnistä kertova näyttely on viihdyttävä ja alakerrasta löytyy tällä hetkellä Helene Schjerfbeckin taidenäyttely, joka on erinomaisesti toteutettu. Taulujen lisäksi näyttelyssä voi tutustua Schjerfbeckin elämään laajasti. Täällä kannattaa piipahtaa varsinkin, jos Ateneumin näyttely jäi näkemättä.

Tammisaaren vintagepeiliselfie
 
Mulla oli tällainen 80- ja 90-luvun taitteessa. Ai, mitä vintagea sekin nyt olisi!

Tammisaaressakin on ihania kahviloita. Me suuntasimme tällä kertaa perinteikkään Wi-Boxin tehtaanmyymälä-konditoriaan, joka on keskustasta vähän Helsinkiin päin. Wi-Boxilla on kahvila myös keskustassa, mutta tuolla vähän kauempana on valtava valikoima, ja samalla vaivalla ostimme sekä lounaat (=kermaviineri) että tuliaiset kotiin.

Sisäpiirin vinkki: Kesäisin Tammisaaren parkkipaikat ovat kiven alla. Jos keskustasta ei paikkaa irtoa, kannattaa ajaa sen läpi sairaalan suuntaan. Esimerkiksi tenniskenttien vierestä löytyy usein vapaita paikkoja.

Kommentit

Suositut tekstit