On Saarenmaan niityt kuin kasteinen syli

Voisin valehdella, että en ole matkustanut 1,5 vuoteen. Voisin jopa väittää, että olen tietoisesti vähentänyt matkailua hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Todellisuus taitaa kuitenkin olla, että bloggaaminen on tuntunut aataminaikaiselta ja matkustamisesta bloggaaminen siltä, että kannustan muita kasvattamaan omia hiilijalanjälkiään. Toisaalta, en minä ole tehnyt ulkomaille kuin työ- tai opintomatkoja, eli vapaa-ajan matkojen suhteen omatuntoni on puhtoinen. Siitä huolimatta olen ehtinyt jokaisella matkalla myös turreilla, eli olen onnistunut yhdistämään työn ja harrastuksen varsin täydellisesti. Miksi en siis kertoisi, miten se onnistuu ja mitä olen näillä reissuillani päässyt kokemaan!

 

 
Syksyllä 2021 kävin työmatkalla Saarenmaalla. Se oli ensimmäinen matkani koskaan tuolle Viron suurimmalle saarelle, mutta ei välttämättä jää viimeiseksi. Ihastuin Saarenmaan helppouteen, ja voin rehellisesti suositella sitä vähän kaikille. Perheille se on kohde, joka on helppo saavuttaa ja josta löytyy paljon kaikenikäisiä kiinnostavaa tekemistä. Vanhukset ja keski-ikäiset naiset (ja ihan kuka vaan, turha tässä on olla eksklusiivinen!) nauttivat kylpylälomista. Luontomatkailijat löytävät Saarenmaalta paljon nähtävää, ja Kuressaare on mukava pikkukaupunki, jossa on yllättävän paljon koettavaa. Urbaania sykettä ja metropoleja Saarenmaalta ei löydy, mutta shoppailijatkaan eivät joudu lähtemään tyhjin käsin.

Työmatkailijan vinkit Kuressaareen ja Saarenmaalle:

  • Valitse hotelli, jossa on kylpylä, ja hyödynnä kylpylää mahdollisimman usein. Varaa jo etukäteen myös hieronta tai kauneushoito!
  • Testaile Kuressaaren ravintoloita, joita on moneen makuun ja jotka ovat suomalaiseen hintatasoon tottuneelle edullisia.
  • Poukkoile pitkin Kuressaaren katuja, kun ohjelma sen sallii. Parhaat pikkuputiikit löytyvät sivukaduilta, eivät kauppakeskittymistä.
  • Jos aikataulut sallivat, varaa pelkkään matkailuun puolikas päivä. Sen aikana ehtii kyllä kiertää pikkukaupungin, tai jos on autolla liikenteessä, voi ajaa vähän kauemmaskin. 

 

Tosiaan, minä olin liikkeellä omalla autolla, ja Saarenmaan tapauksessa se on ehdottomasti järkevää. Tallinnaan pääsee Helsingistä nopeasti ja edullisesti. Ruuhka-aikojen ulkopuolella Tallinnasta ulos ja sinne takaisin ajaminen sujuu melko helposti. Vuosi sitten Saarenmaalle kääntyvässä liittymässä oli tietöitä, joten siinä kohdassa hyvä kartanlukija oli tarpeen, mutta mitä luultavimmin tätä ongelmaa ei enää ole. Lauttamatka mantereelta Saarenmaalle maksoi muutaman euron. Matkan ostaminen sataman automaatista sujui tosi helposti, mutta sen olisi voinut (ja kesällä ehkä kannattaakin) ostaa ennakkoon netistä. Saarella autolla liikkuu tosi helposti ja nopeasti paikasta toiseen.

 

Minulla oli harvinaisen mukava työmatka, koska yhteisessä ohjelmassa oli yksi iltapäivä luontomatkailua. Kävimme tutustumassa Kaalin kraatteriin ja Koigin vaellusreittiin. Viiden kilometrin kävely pitkospuilla syysauringossa oli aivan loistava tapa viettää työpäivää! Matkan varrelta löytyi puolukoita ja innokkaimmille eräjormille virkistävä suolampikin.

 

Kuressaare tarjoaa hyvät mahdollisuudet lenkkeilyyn, ja lyhyenkin aamulenkin tai iltakävelyn aikana ehtii näkemään paljon kaupunkia. Itse käytin vapaa-aikani kuitenkin Kuressaaren linnassa vierailemiseen, ja sitä voin suositella kaikille historiasta vähänkään kiinnostuneille. Kesäisin linnan piha olisi varmaan upea piknikpaikka, mutta jos sää ei suosi, kannattaa mennä sisälle museoon. Siellä on useita erilaisia näyttelyitä, joiden avulla sekä Saarenmaan että Viron historia aukeavat tollommallekin turistille. 


Kuressaare on todella idyllinen kaupunki, joka on luultavasti kesällä aivan parhaimmillaan. Jos saarella vierailisi turistina ja omien aikataulujensa mukaan, kannattaisi ajella muissakin kylissä, joissa monessa on aktiivista pöhinää. Kuressaaressa hotelliyöstä saa pulittaa ihan tuntuvan summan, mutta muualla Saarenmaalla on halvempiakin vaihtoehtoja, ja tosiaan jos omalla autolla on liikkeellä, niin sillä hurauttaa paikasta toiseen vaivatta.


Olen vähän kliseinen, mutta Saarenmaa vei mun sydämen. Tänne aion vielä palata paremmalla ajalla, ja silloin aion kierrellä saaren hienoja rantoja ja antaa merituulen puhaltaa pään tyhjäksi. Kuressaare on suojaisa kaupunki huolimatta sijainnistaan rannalla, mutta muualla Saarenmaan rannikolla tuulee eikä vain meinaa.

Viimeinen bonusvinkki

Kannattaa poiketa Laimjalan kylään! Jos tulee bussilla, näkee saman tien upean bussipysäkin, joka on itsessään taideteos. Pysäkin takana on kiva puistoalue, joka on muistaakseni omistettu Lydia Koidulalle (mutta koska en tee mitään muistiinpanoja tietenkään ja kirjoitan yli vuoden takaisista asioista, en voi olla asiasta mitenkään varma). Paikallinen matkailualan yrittäjä Mare Kallas on koonnut seudun resepteistä keittokirjan Laimjala muistsed maitsed ja tarjoaa näitä herkkuja kotinsa puutarhassa.





Kommentit

Suositut tekstit