Pikavisiitti Veronaan

Italia on loistava matkakohde, koska

1) siellä on keskellä talveakin suomalaisen mielestä lämmintä

2) mikä hyvänsä pyörävarasto, huussi tai snägäri on rakennettu 1500-luvulla, joten historia havisee kaikkialla ympärillä niin että korvissa soi.



Jos sattuu vierailemaan koulussa, joka on nunnien perustama, pääsee tällaiselle luostarin sisäpihalle ja ihailemaan 1500-luvulla maalattuja freskoja.


Näistä erinomaisista syistä huolimatta olen lomaillut Italiassa hyvin vähän. Onneksi italialaiset oppilaitokset ovat innokkaita EU-hankerahan käyttäjiä, joten minulla on ollut (ja on tuleva) mahdollisuuksia matkustaa sinne työmatkoille, joilla pääsen näkemään muutakin kuin kokoushuoneita ja koulun seiniä.

Keväällä 2022 olin Veronassa. Maaliskuu on aivan loistava ajankohta matkustaa Italiaan: aurinko lämmittää jo, ja terassikelit vastaavat Suomen toukokuuta - mutta hinnat terasseilla ovat halvat. Muutenkin Pohjois-Italia on talvikaudella varsin edullinen pohjoismaiseen hintatasoon tottuneelle.

Jos haluatte nähdä houkuttelevan matkailumainoksen, kannattaa katsoa Netflixistä Rakkauden huvila (Love in the Villa). Se on ylipitkä ja hyvin kliseinen romcom, mutta ai että, miten hyvän kuvan se antaa Veronasta! Siis sellaisen, että nyt olisi pakko päästä Italiaan ja ravintolaan ja katukahvilaan. Mutta toisaalta se toimii hyvänä matkan korvikkeena, jos juuri nyt ei ole mahdollisuutta lähteä.

Edellä mainitun elokuvan huvila ts. airbnb-asunto sijaitsee samalla sisäpihalla kuin Julian parveke. Elokuva ja Verona lypsävät kyllä kaiken irti Romeon ja Julian tarinasta - välillä melkein unohtaa, että näytelmän tosiaan kirjoitti englantilainen jäbä, joka ei ollut käynytkään Veronassa.

Oikealla the parveke. Talo on ostettu 1905 Cappello-nimiseltä perheeltä, seems legit.

Alla the kirkko with the krypta (jonka päällä on nykyään suosittu morsiuskappeli, koska mikään ei kerro ikuisesta rakkaudesta paremmin kuin teiniparin kaksoisitsemurha).



Itse en siis kuluttanut aikaani Romeon ja Julian jalanjäljillä. Areenalla, hyvin säilyneessä amfiteatterissa, olisin voinut käydä, jos ei se olisi mennyt remppaan juuri turreilupäivänäni. Siinä se kuitenkin töröttää keskellä kylää; kesäisin siellä pääsee nauttimaan oopperasta ja 2026 talviolympialaisiin jos suuntaa, niin monet juhlallisuudet järjestetään areenalla.

  

Onhan se upea.

 

Näkymä Castelvecchiolta eli vanhalta linnalta

Yksi Veronan ehdoton pluspuoli on kompakti koko ja lyhyet välimatkat. Kaupungissa on helppo kävellä paikasta toiseen, ja ehdottomasti kannattakin heittäytyä baladeeraamaan ja nauttimaan kauniista taloista ja historiallisesta tunnelmasta. Kevään korvalla Verona oli päiväsaikaan rauhallinen - minnekään ei ollut jonoja - ja iltaisin suomalaiseen makuun sopivan eläväinen - eli ei kuhissut, mutta ravintoloissa oli väkeä. Garda-järvelle pääsisi junalla vartissa ja Venetsiaan tunnissa. Työreissussa ei ollut näihin aikaa, mutta Verona sopi hyvin parin illan ja yhden päivän matkakohteeksi.

Ceci n'est pas une voiture, c'est un art de vivre.




Kommentit

Suositut tekstit